Incendis. Crònica d’una mort anunciada

Primer de tot, el nostre condol per a les famílies de les dues persones que han donat la seva vida en l’extinció de l’incendi que ha assolat part dels termes de La Torre de les Maçanes, Benifallim i Penàguila.

Al que passat estos dies a La Torre de les Maçanes, se li pot donar el nom de la cèlebre novel·la de Garcia Márquez, “Crònica d’una mort anunciada”.

Des de fa temps, i especialment durant aquest tòrrid i sec estiu, cada dia els veïns en aixecar-nos observàvem el nostre entorn i respiràvem alleujats en veure que anava transcorrent l’estiu sense que l’amenaça del foc posara en perill les nostres serres, perquè sabíem el desastre que ens suposaria.

Però ahir ens enfrontàvem a la crua realitat. Un accident desencadenà la desgràcia, que lamentablement pressentíem.

La manca de pluges o les conseqüències d’un accident, són coses que no depenen de nosaltres ni dels responsables públics, però sí que ho són la manca d’una seriosa política de prevenció forestal que ajude a un adequat manteniment i conservació dels nostres boscos, l’absència d’iniciatives que afavorisquen la gestió dels pinars per part dels propietaris, les retallades que afecten el voluntariat de vigilància mediambiental, la desaparició de brigades permanents en zones claus i el progressiu abandonament de les terres de cultiu per falta de rendibilitat dels productes tradicionals, que han convertit els nostres boscos en autèntics polvorins.

Mai hi va haver un pla formal de gestió del territori i mai s’han pres seriosament la importància de la massa forestal i la degradació dels terrenys agrícoles amb el que això suposa per a la malparada economia dels pobles de les nostres comarques.

Ja havíem sigut testimonis de greus incendis que han afectat les nostres muntanyes. El 2002 l’incendi a la Serra dels Plans, el 2005 el de la Serra la Grana, el febrer d’aquest mateix any el de la partida de Colomer.

Any rere any hem estat conscients de la situació en què vivíem i esperàvem una solució per part dels nostres governants, però aquesta no va arribar mai. Per contra ens sentim decebuts pels canvis legislatius i la creació d’ordenances que responsabilitzen i castiguen els ciutadans, que se senten indefensos davant uns polítics poc sensibles i allunyats de la ciutadania, i que no manifesten cap interès per protegir l’escassa riquesa forestal que queda a la nostra província.

La pèrdua de la nostra riquesa ambiental, però sobretot la de vides humanes, són danys irreparables, que ens haurien de fer reflexionar sobre el nostre futur.

Fent història…

Ecologistes en Acció denuncien negligències en l’operatiu d’extinció de l’incendi que ha arrasat 45.000 hectàrees a València i acusen als polítics que consideren responsables de les retallades i la falta d’un pla de prevenció que podria haver evitat la tragèdia.

Ecologistes en Acció, al programa de radio “Carne Cruda”

Carne cruda – Responsables políticos del incendio de Valencia – 02/07/12

Greenpeace adverteix de l’augment de la intensitat i virulència dels incendis forestals a causa del canvi climàtic

Según los expertos del IPCC (Grupo Intergubernamental de Expertos en Cambio Climático) la región mediterránea es una de las zonas más vulnerables del planeta al cambio climático.

Cendra, desolació i cap solució
No a l’oblit de l’administració

Incendi a la Serra de La Grana. Agost 2005. Jornada de Replantació
Incendi a la Serra de La Grana. Agost 2005

Visitant als amics de Penàguila

Sóc de Poble als estudis d’Audioart

El divendres passat vam visitar Audioart, i vam tindre l’oportunitat de conèixer el projecte de Rafa Monllor: un espectacular estudi de gravació, situat en plena natura, als voltants de Penàguila.

Rafa ens va convidar a ser la “mà innocent” per a extraure als guanyadors del 3r. Sorteig de Música en Directe que organitza. L’enhorabona als premiats.

Felicitats a Rafa pel seu treball i pel lloc que ha triat per desenvolupar-lo.

A Pagar Incendis

Els Pinars, patrimoni de tots

Arran de l’incendi forestal patit a La Torre de les Maçanes el 26 de febrer de 2012, amb la intervenció del Servei d’Extinció d’Incendis per apagar el mateix, des del Consorci del Servei d’Extinció d’Incendis, a través del SUMA, es van notificar diversos instruments de cobrament, en concepte de taxes pel Servei prestat.

Independentment dels recursos particulars que cada un dels afectats ha presentat, l’Associació El Rentonar considera que s’està produint un greu error en la interpretació de la “Ordenança Fiscal Reguladora de la Taxa per la prestació del servei d’extinció d’incendis i salvament”, publicada al Butlletí oficial de la Província d’Alacant el 2 de febrer de 2012.

Aquest error, en cas de no corregir-se, pot provocar innombrables problemes en el futur i donar lloc a centenars de recursos de reposició o contenciós administratius, cada vegada que desgraciadament patim un incendi en les nostres muntanyes o en els de la resta de la província.

La literalitat de l’article 2 de l’Ordenança reguladora estableix que no estaran subjectes a aquesta taxa els serveis que es presten en benefici de la Generalitat o d’una part considerable de la població… i, a més, el Reial Decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març , pel qual s’aprova el text refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, estableix a l’article 20 que la taxa del servei només afecta al subjecte quan haja estat motivat directament o indirectament per aquest.

L’associació El Rentonar es dirigirà al President del Consorci i al Síndic de Greuges per aconseguir que, en cas d’incendi forestal, no siguen els propietaris de les finques cremades els que hagen de pagar els costos d’extinció d’aquests incendis.

L’associació El Rentonar exigeix ​​que no es posen més obstacles als propietaris forestals per part de l’Administració i es valore d’una vegada l’important benefici ecològic i social que representa l’existència d’aquests espais verds, mantinguts exclusivament a costa dels propietaris rurals, sense que aquests obtinguen beneficis econòmics de l’explotació d’aquests recursos forestals i ara, a més, des de la Diputació Provincial, se’ls obligue a pagar l’extinció dels incendis dels que a més són víctimes.

Fan broma dient que és com si a un que apunyalen al carrer per robar-li, haguera de pagar als policies que persegueixen el lladre i als serveis sanitaris que li curen les ferides.

Festes de Sant Gregori 2012. La Torre de les Maçanes

Llibre de Festes. Sant Gregori 2012

Després de molts anys en els què “La Dipu” ens ha estat “regalant” el Llibre de Festes a canvi del Discurs del Balcó de l’Ajuntament, “me llena de orgullo y satisfacsión” dir que aquest any hem tingut l’oportunitat de dissenyar el Llibre de Festes del nostre poble, La Torre les Maçanes. Esperem que vos agrade.
Les festes són els dies 4, 5, 6 i 9 de maig. Vos convidem a conèixer el que ens fa diferents i volem compartir…

Programa d’Actes

Diumenge, abril 29

Divendres 4 maig

 • 09:00 – Volteig general de campanes.
 • 10:00 – Arranjament dels carrers del poble i recollida de la sàlvia per perfumar el temple.
 • 11:00 – Primera part del parc infantil.
 • 16:00 – Continuació del parc infantil.
 • 19:00 – Passacarrer per la Societat Musical L’Aliança del nostre poble.
 • 20:00 – Pregó de festes.
 • 20:30 – Llumeners i clavariesses es dirigirirán al temple per fer l’Ofrena de Flors al nostre Sant Patró Sant Gregori.
 • 12:30 – Gran ball amenitzat per una fabulosa orquestra.

Dissabte, 5 maig

 • 09:00 – Despertada i passacarrer.
 • 10:00 – Exhibició de Trial indor.
 • 11:00 – Jocs i tallers per als nens.
 • 14:00 – Gran paella popular.
 • 17:00 – Disco-mòbil.
 • 12:00 – Correfoc.
 • 01:30 – Disco-mòbil.

Diumenge, maig 6

 • 09:00 – Volteig general de campanes, passacarrer i llançament de coets.
 • 10:30 – Recollida de clavariesses i seguidament desfilada cap a l’església on se celebrarà la …
 • 12:00 – Missa cantada en honor a Sant Gregori, benedicció i repartiment de pans.
 • 19:00 – Danses pel grup de Xixona.
 • 20:00 – Actuació del grup Serenata a la Casa de Cultura.

Dimecres 9 de maig

 • 09:00 – Volteig general de campanes, passacarrer i llançament de coets.
 • 10:30 – Recollida de clavariesses i seguidament desfilada cap a l’església on se celebrarà la missa.
 • 12:00 – Solemne missa cantada en honor a Sant Gregori. Pregària pels nostres difunts.
 • 20:00 – Solemne processó del nostre Sant Patró amb la “cremà de l’estampeta”. En finalitzar es nomenaran els festers del proper any i es dispararà la traca del final de festa.

Paraules de Festa

Exposició sobre la Festa del Pa Beneït
de La Torre de les Maçanes

El diumenge 29 d’abril, a les 13:00 hores, en l’espai emblemàtic de “La Casa Alta” (Torre Almohade que dona nom i identitat al poble) ara convertit en museu, S’INAUGURARÀ l’exposició “Paraules de festa”

Una mostra per donar a conèixer millor una de les mes ancestrals i arrelades tradicions festeres de les comarques de la muntanya. La Torre de les Maçanes, cada mes de maig, renova el ritual del “Pa Beneït”.

Amb aquesta exposició es tracta de fer un recull d’objectes que expliquen al visitant la tradició de l’ofrena dels pans a Sant Gregori. Es podrà veure des del procés d’elaboració dels pans beneïts, fins una petita mostra d’indumentària tradicional dels segles XVIII i XIX.

Els llumeners de Sant Gregori i molts veïns i veïnes del poble, han muntat aquesta exposició sobre les paraules pròpies que identifiquen el ritual, la desfilada i l’ofrena dels pans. S’ha contat també amb la inestimable ajuda d’Immaculada García Silvestre (de Fil de Vint – Alcoi) pel que fa als aspectes de documentació i assessorament en matèria indumentarística, així com en la cessió de peces de roba antiga i adreç de la roba tradicional masculina i femenina de les nostres comarques.

El responsable de l’exposició, Pau Torregrossa ens explica que “podrem fer un petit recorregut per la història i la tradició més autèntiques de La Torre de les Maçanes així com conèixer millor una de les nostres festes més curioses i emblemàtiques”.

L’exposició es podrà visitar durant tot el mes de maig. L’horari del dia 4 al 9 de maig, a la vesprada, de 17 a 20 hores. I la resta els caps de setmana, dissabte a la vesprada i diumenge al matí.


Veure La Casa Alta en un mapa més gran

Excursió al poblat iber de La Serreta


Diumenge, 8 d’abril

A les 9 del matí a l’olivera de la plaça

Sortirem des de La Torre camí d’Alcoi. Deixarem els cotxes al barri del Viaducte, buscarem el camí que ens porte a la Font de la Salut, i creuant la carretera Alcoi-Benilloba pujarem la Serreta fins al seu cim, (12 Km aprox).

T’en vens?

Alguns enllaços d’interés:

Informe sobre l’etimologia del topònim de La Torre de les Maçanes

La Torre de les Maçanes. Topònim

La Torre de les Maçanes

Encara que l’enginy popular va donar al nom de Torre Maçanes una etimologia suggeridora com “Torre de las manzanas” i va crear la seua llegenda pertinent, és obvi que el nom no tenia el seu origen en el fruit de la pomera, ja que a l’estar situada la població en zona de parla valenciana, no hi hauria hagut “maçanes” sino “pomes”.

Maçanes té un ètim àrab que no és del tot infreqüent en el territori de la Comunitat Valenciana. És un sintagma format per manzil “hostal, posada” més as-sanad “la vessant”, és a dir manzil as-sanad, la traducció de la qual seria: “hostal de la vessant”.

Els manzil o hostals han deixat, com vam dir, empremta en la toponímia valenciana sempre assimilats com “mass-“: Massamagrell, Massalfassar, Massalavés etc. seguits d’antropònims referits segurament al nom del propietari de l’hostal. El segon element del sintagma, sanad”, vessant, costera, està documentat en àrab i en el seu resultat hispànic en Los Cenetes (Granada) i descriu no una vessant sino una sèrie d’elles, al peu de Sierra Nevada, per la qual cosa hi ha la possibilitat que l’ètim àrab sanad siga un col·lectiu, és a dir “les vessants” com indica el topònim castellà “Los Cenetes”. Este sentit és el que tindria igualment el de maçanes, com a vessants baix el Port de Benifallim.

El resultat primitiu del topònim seria massanad, o millor ja amb pronunciació valenciana: massanat i al no tindre un significat evident en valencià es va transformar en massana, és a dir “manzana“ en castellà.

La raó que este hostal vial no tinga el nom del seu hostaler o propietari com Massamagrell i els altres exemples valencians, s’explica fàcilment des del punt de vista històric i està relacionat amb la seua torre: els camins en època àrab estaven espoltits del que podíem dir hostals oficials, que estaven fortificades, que rebien també el nom d’alcàssers. El manzil o hostal de La Torre de les Maçanes havia d’estar situat al costat de la torre, si no era la torre mateixa.

El camí on es trobava va ser important en època àrab i cristiana medieval, perquè unia Concentaina / Alcoi amb Alacant abans que s’obrira el Port de la Carrasqueta, dirigint-se de La Torre de les Maçanes a Xixona.

Mª Jesús Rubiera Mata
Subdirectora del Departament d’Estudis Àrabs de la Universitat d’Alacant

9 d’octubre. Excursió La Torre – Xixona

Les Fonts de Xixona i El Rentonar, vos proposem una excursió

Amb motiu de la celebració del 9 d’octubre, les associacions de “Les Fonts de Xixona” i “El Rentonar” de La Torre de les Maçanes, realitzaran una excursió per un dels senders que comunica aquestos municipis, per reivindicar la importància de les fonts i camins tradicionals que durant segles han compartit els dos pobles, i posar en valor l’important patrimoni natural i humà que trobem al seu pas (fonts, cases de camp, espècies vegetals autòctones, etc).

En aquest sentit les dues associacions comparteixen una idea comuna: la difusió del patrimoni natural i cultural dels nostres pobles.

Aprofitant la gran tasca d’investigació realitzada per “Les Fonts de Xixona”, que en poc més d’un any ha catalogat i recuperat, en molts casos, les fonts i punts d’aigua del municipi de Xixona, s’ha traçat una ruta que començarà a l’alt de la carretera del Montagut (a La Torre de les Maçanes), per anar a buscar la Fonteta del Romà, Ranxo Boyero (o Mas del Racó), Font de Viola, Font del Templari, Font Vella dels Terrers, Font del Juncaret, fins a arribar a l’Ermita Sant Antoni de Xixona, on finalitzarà l’excursió.

Ruta per a veure en Google Earth. (Descarregar arxiu .kmz)

Si vols fer la ruta, posa’t en contacte amb nosaltres

ESDEVENIMENT AL FACEBOOK

Les Fonts de Xixona BlogPàgina al FacebookGrup al Facebook

El Rentonar BlogPàgina al Facebook

Diumenge, 9 d’octubre. Horaris

És una excursió llarga, per esta raó l’acurtarem pujant amb cotxe fins l’alt del Montagut. Calculem que durarà 6 hores.

7:00h.

 • Sabent quantes persones de Xixona venen a l’excursió, eixim des de La Torre amb els cotxes suficients per arreplegar-los.

7:30h.

 • Arrepleguem a la Gent de Xixona i tornem a La Torre.

8:00h.

 • CONCENTRACIÓ A L’OLIVERA DE LA PLAÇA DE LA TORRE.
 • Muntem AMB COTXE a l’alt de la CARRETERA DEL MONTAGUT i en arribar allí, COMENÇA L’EXCURSIÓ.

15:00h.

 • Arribem a l’Ermita de Sant Antoni, on hi ha una paella popular organitzada per l’Ajuntament de Xixona, que convida a dinar als caminants i familiars que vindran a arreplegar-nos per tornar a La Torre.

Camisetes Sant Gregori 2012

Col·labora amb La Festa!

Este any, Sóc de Poble col·labora amb els festers de Sant Gregori de La Torre de les Maçanes. Ens han demanat un disseny per a fer camisetes i ací tenim el resultat.

Les estan venent a 10 €. Si voleu col·laborar comprant alguna camiseta, la podeu demanar al Facebook de Sant Gregori o enviar un correuet a: llumeners2012@gmail.com