Apple i el seu iPad

El gegant de la innovació Apple, va deixar per uns dies després de la fira de tecnologia de Las Vegas (CES – Consumer Electronics Show) el llançamentdel seu nou producte. Aquest va generar una gran expectativa i l’únic que se sabia era que seria un lector de llibres electrònics..

Dades sobre Sant Gregori

Algunes dades sobre Sant Gregori, Cardenal-Bisbe d’Ostia

Enciclopedia Cattolica

Edit. Città del Vaticano. Tomo VI, Columna 1111
Es desconeix l’any i el lloc del seu naixement, però amb precisió sabem l’any de la mort, sobrevinguda el 9 de maig de 1044 a Logronyo (Navarra?). Fou monjo benedictí, abat de Sant Cosme i Sant Damià a Mica Aurea, Roma (998-1004).
Fou elegit Bisbe d’Ostia (ciutat portuària depenent de la capital italiana) probablement sota el pontificat de Benedicte IX, cap a l’any 1033-34. Alguns dels seus biògrafs refereixen que fou bibliotecari de la Santa Església Romana, mentre que d’altres diuen que tal volta fou Canceller.
“Certament fou un home de gran doctrina i santedat. L’any 1039 fou enviat pel Papa Benedicte IX al Regne de Navarra, perquè aquest Regne estava infestat per una plaga de llagosta. Amb “el senyal de la Creu” va lliurar aquella terra, cosa que fa que encara avui sigui invocat contra la llagosta i d’altres insectes nocius.

Bibliotheca Sanctorum

Edit. Instituto Giovani XXIII. Pontificia Università Lateranense, 1966. Tomo VII, pp.207.
La documentació sobre aquest sant no és molt segura.
Cardenal-Bisbe d’Ostia (del Col·legi cardenalici, del grup dels Cardenals-Bisbes, amb dret de vot per elegir el Papa).
Fou legat pontifici a Navarra per cinc anys. En la legació va morir el 9 de maig de 1048 [1].
Degué rebre gran estima per haver obtingut de Déu el miraculós alliberament del flagell de la llagosta als territoris de la Rioja.
Abans del seu nomenament com a Bisbe d’Ostia, havia sigut abat al monestir de Sant Cosme i Sant Damià (998-1004).
L’any 1266 les seves relíquies foren retrobades a Logronyo. L’any 1754 el seu culte estava ja estès completament a Navarra. Actualment sols està viu a La Rioja on se’l invoca contra els insectes nocius.(¿?)

Diccionario de Geografía e Historia de Navarra y Provincias Vascongadas

Real Academia de la Historia, Madrid 1802. Tomo II, pp. 296.
San Gregorio, monte del 2º part. de la mer. de Estella, del Reino de Navarra, valle de Lin, que divide este en dos partes o corriedos. Báñanla los rios Ega y Urederra, dexándolo casi aislado. Sua altura quita la vista meridional al corriedo Larrión. [2]

Més bibliograria

  • Acta S.S., maig, II, Venècia 1738. pp. 463-465
  • BHL, I,nº 3670 pp.547-548
  • Das Papsttum und die Königreiche Navarra und Aragón bis zur Mitte des XII.Jahrhunderts P. Kehr. Berlín 1928. pp.62-88

———-
[1] Aquesta dada de l’any, com podem observar, no és coherent en ambdues referències, amb una diferència de quatre anys.

[2] Crida l’atenció com aquest diccionari sols es refereix a la muntanya que s’anomena de Sant Gregori, y no fa cap referència més del Sant que al segle XI els va alliberar de la plaga de llagosta i que és el que dóna nom a l’anomenada muntanya.

Goigs a Sant Gregori, Bisbe d’Òstia

Patró de la vila de La Torre de les Maçanes

(En Wiki de Poble)
Lletra:

Pues rindes al más altivo,
y con tu poder espantas;
DEFENDED SIEMPRE LAS PLANTAS DE TODO ANIMAL NOCIVO.

I

Un consuelo general
Navarra al Papa pidió,
y luego se desterró
de su tierra todo mal.
Alcanzó remedio igual
por ser tú caritativo.
DEFENDED… etc.

II

Cuando ya más afligida
toda España se encontraba,
en nuestro favor fiaba
hallar su consuelo y vida;
por lo que a vos recogida,
halló en vos conservativo.
DEFENDED… etc

III

Cuando acababa con los bienes
y todo su campo agosta
aquella mala langosta,
la ira de Dios detienes;
por lo que mil parabienes
todo el mundo os da festivo.
DEFENDED… etc.

IV

Es maravilla y portento
ver tu favor tan gracioso,
y al verle tan misterioso
queda el corazón atento.
Llenos de todo contento
buscan tal preparativo.
DEFENDED… etc.

V

Vuestros ruegos soberanos
aplacaron toda ira,
y así de todos la mira
fue dejarse muy ufanos
sus bienes en vuestras manos
por hallaros compasivo.
DEFENDED… etc.

VI

Vuestro celo con espanto
hizo tan raro su fruto,
que el más pertinaz redujo
a una vida de un santo,
convertiste en puro llanto
al corazón más altivo,
DEFENDED … etc.

VII

Vuestra agua soberana
es nuestro total remedio
y el más poderoso medio
por quien la planta se ufana;
en los campos todo grana
sin tener comparativo.
DEFENDED… etc.

VIII

Hide, antigua población,
hoy Torre de les Maçanes,
a influencias soberanas
os venera por Patrón
Logremos tu protección
de males preservativo.
DEFENDED… etc.
Pues rindes al más altivo
y con tu poder espantas;
DEFENDED SIEMPRE LAS PLANTAS
DE TODO ANIMAL NOCIVO.

Llumeners i Clavaries

Sant Gregori. La Torre de les Maçanes

Algunes notes sobre les paraules “Llumener i Clavariessa”

El culte cristià de devoció a Jesucrist, La Mare de Déu o els Sants, es manifesta en formes diferents segons el pobles, però hi ha elements comuns que pertanyen a la tradició jueva-bíblica. Els tres pilars en els quals la religiositat popular pren la seva forma externa són: L’ALMOINA, LES ORACIONS I EL SACRIFICI.
Aquestos tres elements també estan presents en la religiositat que envolta el culte cristià a La Torre de les Maçanes. Cada Imatge de Sant o de La Mare de Déu rep dels fidels cristians diferents formes de culte (novenaris, misses festives, pregàries…) en les que apareixen els tres elements esmentats.
Des de ben antic hi ha la constància documental d’una forma de manteniment del culte de diferents imatges a la Parròquia de La Torre de les Maçanes. Aquest col·lectiu que té la funció de pagar les despeses del culte d’un sant rep el nom de LLUMINÀRIA, (en altres llocs s’anomenen confraries, cambreries, etc…) existint la de la Mare de Déu del Roser, El Santíssim Sagrament o Sant Gregori. El nom de LLUMINÀRIA fa clara referència al pagament dels llums (ciris) que havien de cremar en l’altar del sant durant tot l’any. Aquestos ciris esdevenen el signe visible de la devoció continuada i del culte ininterromput al Sant – en el nostre cas a Sant Gregori-. S’estableix un sistema d’elecció de LLUMENERS que hauran de garantir el manteniment del culte i hauran de córrer amb les despeses de la cera de l’altar de Sant Gregori, reunint els diners necessaris en nom de tota la comunitat Parroquial.
Pel que fa a la paraula “CLAVARIESSA” [1] , s’insereix dins l’element SACRIFICIAL de la religiositat popular. Els clavaris i clavàries són els encarregats de representar la comunitat a l’hora d’oferir al Sant qualsevol forma de sacrifici. El sacrifici de portar un pes, d’estar de genolls, de caminar descalç, de privar-se d’algun menjar etc…, està present en moltes manifestacions culturals de religiositat popular.
En el cas concret de la nostra Festa Major, LES CLAVÀRIES de Sant Gregori ha d’ésser escollides pels membres de la LLUMINÀRIA d’entre les xiques fadrines de la comunitat. Elles oferiran el sacrifici del seu esforç en nom de tot el poble, representant la puresa de les intencions dels fidels, més que la puresa o virginitat físiques (que també).
DELS TRES ELEMENTS ESMENTATS al principi d’aquestes notes, a La Torre de les Maçanes, malgrat les transformacions que s’han produït al llarg dels anys, ELS LLUMENERS I LES CLAVÀRIES, representen la manifestació vivent del manteniment del culte cristià a Sant Gregori d’Ostia des de la més pura tradició bíblica. Elles com a ofrena sacrificial dels dons de la terra i ells com a mantenidors dels llums que il·luminen l’altar, com a mantenidors de les flames de la fe de tot un poble.
Pau Torregrossa. La Torre de les Maçanes. Gener 2001

[1] Clavariessa : És una paraula castellanitzada. Més correctament s’hauria de dir CLAVÀRIA.

Escursió Aigües – La Torre de les Maçanes

Gent del Rentonar de La Torre i simpatitzants.

Com sabeu el dia 16 teníem programada un excursió: Cocentaina – Agres, que no arribàrem a fer.
La collita de l’oliva la tenim molt retardada per les inclemències climatològiques.
Ara volem comunicar-vos que La Asociación de Caminantes de Aigües té programada una excursió per al diumenge 24 de gener “Aigües – La Torre” . Excursió molt interessant i que val la pena realitzar. Des d’ací convidem a la Gent del Rentonar i simpatitzants a què s’apunten.
Volem recordar i agrair la indispensable participació Dels Caminants d’Aigües en la Recuperació del Brull. Junts, vam fer un bon treball i bones amistats.
Per a més informació de l’excursió podeu visitar el seu Blog. http://caminantesaigues.blogspot.com
Allí podreu comprovar que Aigues està més baix que La Torre respecte del nivell del mar i com a accidents geogràfics que haurem de sortejar El Cabeçò i La Serra de La Grana.
Si vols participar en esta excursió, acudix el pròxim dissabte 23 de gener a les 19,30h. pel Carreró, per a confirmar assistència i disponibilitat de cotxes per a desplaçar-nos a Aigües.
(Contemplem la possibilitat de que n’hi haja qui vulga fer de conductor i portar-nos a Aigües.)
Anim!, participa, no ho oblidaràs.