Incendis. Crònica d’una mort anunciada

Primer de tot, el nostre condol per a les famílies de les dues persones que han donat la seva vida en l’extinció de l’incendi que ha assolat part dels termes de La Torre de les Maçanes, Benifallim i Penàguila.

Al que passat estos dies a La Torre de les Maçanes, se li pot donar el nom de la cèlebre novel·la de Garcia Márquez, “Crònica d’una mort anunciada”.

Des de fa temps, i especialment durant aquest tòrrid i sec estiu, cada dia els veïns en aixecar-nos observàvem el nostre entorn i respiràvem alleujats en veure que anava transcorrent l’estiu sense que l’amenaça del foc posara en perill les nostres serres, perquè sabíem el desastre que ens suposaria.

Però ahir ens enfrontàvem a la crua realitat. Un accident desencadenà la desgràcia, que lamentablement pressentíem.

La manca de pluges o les conseqüències d’un accident, són coses que no depenen de nosaltres ni dels responsables públics, però sí que ho són la manca d’una seriosa política de prevenció forestal que ajude a un adequat manteniment i conservació dels nostres boscos, l’absència d’iniciatives que afavorisquen la gestió dels pinars per part dels propietaris, les retallades que afecten el voluntariat de vigilància mediambiental, la desaparició de brigades permanents en zones claus i el progressiu abandonament de les terres de cultiu per falta de rendibilitat dels productes tradicionals, que han convertit els nostres boscos en autèntics polvorins.

Mai hi va haver un pla formal de gestió del territori i mai s’han pres seriosament la importància de la massa forestal i la degradació dels terrenys agrícoles amb el que això suposa per a la malparada economia dels pobles de les nostres comarques.

Ja havíem sigut testimonis de greus incendis que han afectat les nostres muntanyes. El 2002 l’incendi a la Serra dels Plans, el 2005 el de la Serra la Grana, el febrer d’aquest mateix any el de la partida de Colomer.

Any rere any hem estat conscients de la situació en què vivíem i esperàvem una solució per part dels nostres governants, però aquesta no va arribar mai. Per contra ens sentim decebuts pels canvis legislatius i la creació d’ordenances que responsabilitzen i castiguen els ciutadans, que se senten indefensos davant uns polítics poc sensibles i allunyats de la ciutadania, i que no manifesten cap interès per protegir l’escassa riquesa forestal que queda a la nostra província.

La pèrdua de la nostra riquesa ambiental, però sobretot la de vides humanes, són danys irreparables, que ens haurien de fer reflexionar sobre el nostre futur.

Fent història…

Ecologistes en Acció denuncien negligències en l’operatiu d’extinció de l’incendi que ha arrasat 45.000 hectàrees a València i acusen als polítics que consideren responsables de les retallades i la falta d’un pla de prevenció que podria haver evitat la tragèdia.

Ecologistes en Acció, al programa de radio “Carne Cruda”

Carne cruda – Responsables políticos del incendio de Valencia – 02/07/12

Greenpeace adverteix de l’augment de la intensitat i virulència dels incendis forestals a causa del canvi climàtic

Según los expertos del IPCC (Grupo Intergubernamental de Expertos en Cambio Climático) la región mediterránea es una de las zonas más vulnerables del planeta al cambio climático.

Cendra, desolació i cap solució
No a l’oblit de l’administració

Incendi a la Serra de La Grana. Agost 2005. Jornada de Replantació
Incendi a la Serra de La Grana. Agost 2005

A Pagar Incendis

Els Pinars, patrimoni de tots

Arran de l’incendi forestal patit a La Torre de les Maçanes el 26 de febrer de 2012, amb la intervenció del Servei d’Extinció d’Incendis per apagar el mateix, des del Consorci del Servei d’Extinció d’Incendis, a través del SUMA, es van notificar diversos instruments de cobrament, en concepte de taxes pel Servei prestat.

Independentment dels recursos particulars que cada un dels afectats ha presentat, l’Associació El Rentonar considera que s’està produint un greu error en la interpretació de la “Ordenança Fiscal Reguladora de la Taxa per la prestació del servei d’extinció d’incendis i salvament”, publicada al Butlletí oficial de la Província d’Alacant el 2 de febrer de 2012.

Aquest error, en cas de no corregir-se, pot provocar innombrables problemes en el futur i donar lloc a centenars de recursos de reposició o contenciós administratius, cada vegada que desgraciadament patim un incendi en les nostres muntanyes o en els de la resta de la província.

La literalitat de l’article 2 de l’Ordenança reguladora estableix que no estaran subjectes a aquesta taxa els serveis que es presten en benefici de la Generalitat o d’una part considerable de la població… i, a més, el Reial Decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març , pel qual s’aprova el text refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, estableix a l’article 20 que la taxa del servei només afecta al subjecte quan haja estat motivat directament o indirectament per aquest.

L’associació El Rentonar es dirigirà al President del Consorci i al Síndic de Greuges per aconseguir que, en cas d’incendi forestal, no siguen els propietaris de les finques cremades els que hagen de pagar els costos d’extinció d’aquests incendis.

L’associació El Rentonar exigeix ​​que no es posen més obstacles als propietaris forestals per part de l’Administració i es valore d’una vegada l’important benefici ecològic i social que representa l’existència d’aquests espais verds, mantinguts exclusivament a costa dels propietaris rurals, sense que aquests obtinguen beneficis econòmics de l’explotació d’aquests recursos forestals i ara, a més, des de la Diputació Provincial, se’ls obligue a pagar l’extinció dels incendis dels que a més són víctimes.

Fan broma dient que és com si a un que apunyalen al carrer per robar-li, haguera de pagar als policies que persegueixen el lladre i als serveis sanitaris que li curen les ferides.

La Font Roja també es nostra


Presenta les teues
al·legacions
contra l’hotel

Al·legacions contra l’hotel de la Font Roja
El 7 d’abril es va publicar en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana l’anunci de la Conselleria de Medi Ambient pel qual s’inicia la informació pública de la sol·licitud d’autorització ambiental integrada i declaració d’impacte ambiental de l’hotel que es pretén construir en l’àrea del santuari de la Font Roja, en el cor del Parc Natural.Ens sembla molt important que es presenten a la Conselleria de Medi Ambient moltes al·legacions contra aquest projecte. Per això, hem preparat 10 al·legacions, cadascuna basada en un motiu diferent d’oposició a la construcció de l’hotel.Què et demanem?
Que et descarregues les al·legacions (en format de text o en pdf) i les imprimisques
Que afegisques les teues dades en les 10 al·legacions i les signes
Que ens les faces arribar abans del dijous 13 de maig (en el document s’indiquen els llocs on presentar-les)
Costa molt poca faena i és important.
Col·labora, en defensa de la Font Roja!
Assemblea de la Campanya La Font Roja també és nostra.
Hotel fora del Parc Natural

Milers de persones es manifesten contra els transgènics

Nota de premsa

De la confederació estatal d’Ecologistes en Acció
17 d’abril de 2010.

Milers de persones s’han manifestat a Madrid en el Dia Internacional de la Lluita Camperola amb el lema “Per una Alimentació i una Agricultura Lliures de Transgènics”. Agricultors, ecologistes, ONG, sindicats, col·lectius socials i polítics i consumidors de tot l’Estat han recorregut la ciutat fins les portes del Ministeri de Medi Ambient, Medi Rural i Marí (MARM) exigint al Govern que prohibisca el cultiu de panís transgènic.

L’Estat espanyol és l’únic país de la UE que cultiva transgènics a gran escala. L’any passat es van cultivar 76.000 hectàrees amb panís modificat genèticament (MON 810). Aquest cultiu s’està escampant amb una falta absoluta de transparència i control, amb nombrosos casos de contaminació de collites i aliments convencionals i ecològics. No obstant això, el Govern ignora els seus impactes socials, econòmics i ambientals, i les conseqüències sobre la salut i la biodiversitat que han portat a altres països a prohibir-lo.
Ens trobem en el semestre de Presidència Espanyola de la UE, i el Govern té encara més responsabilitat, si és això possible, per a impulsar un altre model d’agricultura i alimentació. No obstant això, quan la Comissió Europea va aprovar fa poques setmanes el cultiu d’una creïlla transgènica, Espanya va ser un dels pocs països que va donar suport a aquesta decisió.

La multitudinària manifestació suposa l’acte central d’una setmana d’accions contra els transgènics, amb desenes de protestes, xarrades i accions informatives per tot l’Estat i també davant de les ambaixades d’altres països europeus. Les organitzacions convocants consideren que aquesta mobilització suposa una demanda clara i contundent al Govern perquè actue en defensa del medi ambient, l’agricultura i els drets dels consumidors, i prohibisca el cultiu, la importació i l’ús de productes agroalimentaris transgènics a l’Estat espanyol.
En la manifestació, que ha transcorregut en un ambient festiu, els seus assistents han corejat crits com ara “Elena Espinosa, es
una mentirosa” o “No, no, transgènics no”.
L’acte ha conclòs amb la lectura davant del ministeri d’Agricultura d’un manifest per part de José Luis Iranzo, membre del Consell de COAG, i Carmen Freire, secretària general del Sindicato Labrego Galego.
Segons Iranzo, “s’han demostrat danys per a la salut de transgènics autoritzats per a alimentació humana, multipliquen l’ús de productes químics en el camp, no han demostrat ser més productius i els seus negatius impactes sobre el medi ambient estan més que documentats”.
Al seu torn, ha assegurat que “provoquen un deteriorament i una pèrdua de la biodiversitat agrícola, que afavoreixen la privatització i el control de les llavors per unes poques companyies i amenacen la diversitat dels cultius, l’agricultura camperola i el futur de l’agricultura mundial”.
Per la seua banda, Freire ha indicat que continuaran lluitant fins aconseguir que el Govern “faça una aposta real per un model d’agricultura sostenible que genere ocupació en el medi rural, produïsca aliments sans i de qualitat i garantisca la nostra sobirania alimentària i la de totes les persones del planeta”.
Finalment, ha demanat, en nom dels assistents, la “prohibició immediata del cultiu de panís transgènic” a Espanya.

La manifestació ha estat convocada per PLATAFORMA RURAL (ACSUD Las Segovias País Valencià, Amigos de la Terra, Cáritas Esp añola, Centre d’Estudis Rurals i d’Agricultura Internacional (CERAI), Centro de Iniciativas para la Cooperación Bata (CIC BATA), Centro de Investigación y Formación en Actividades Económicas Sostenibles (CIFAES), Colectivo Tierra de Campos, Colectivos de Acción Solidaria (CAS), Confederació de Consumidors i Usuaris (CECU), Coordinadora d’Agricultors i Ramaders (COAG), Ecologistes en Acció, Entrepobles, Fundació Emaús, Moviment de Joves Rurals Cristians (MJRC), Moviment Rural Cristià (MRC), MUNDUBAT, Red África Europa, Red de Semillas “Resembrando e Intercambiando”, Sindicato Obrero del Campo de Andalucía (SOC), Sociedad Espanyola d’Agricultura Ecològica (SEAE), SODEPAZ, Universidad Rural “Paulo Freire” (U.R.P.F.), Veterinaris sense Fronteres (VsF), Xarxa de Consum Solidari) i Greenpeace, amb el suport de CCOO, la Confederación Española de Madres y Padres del Alumnado (CEAPA) o el Consell de la Joventut d’Espanya, entre moltes altres organitzacions.

 

Manifest
Per una alimentació i una agricultura lliures de transgènics
Des de fa més de deu anys, l’Estat espanyol és l’únic estat membre de la Unió Europea que cultiva transgènics a gran escala. I ho fa amb una absoluta falta de transparència i control. Ningú sap on estan aquests cultius, ningú n’avalua els danys, ningú n’assumeix responsabilitats.
Molts països europeus han prohibit el cultiu de panís transgènic: França, Alemanya Polònia, Àustria, Luxemburg, Grècia o Hongria. I ho han fet basant-se en evidències científiques sobre els seus danys al medi ambient, en les incerteses sobre els seus efectes en la salut humana i animal, i en la impossibilitat de protegir l’agricultura convencional i ecològica de la contaminació genètica.
Mentrestant, ací, més 76.000 hectàrees de panís modificat genèticament contaminen els nostres camps i els nostres aliments, posant en perill els models d’agricultura més sostenibles.
L’agricultura convencional i l’ecològica estan en perill pels múltiples casos de contaminació. Agricultors i agri
cultores que havien optat per practicar una agricultura responsable amb el medi ambient, per produir aliments sans i de qualitat, veuen com tots els seus esforços i il·lusions es perden per culpa de l’avarícia d’unes multinacionals amb la complicitat del Govern estatal.
Els consumidors i les consumidores estem a més indefensos davant de la introducció, en contra de la nostra voluntat, i sense que en la majoria dels casos puguem evitar-ho, de transgènics en la nostra alimentació. Segons reconeix el Govern, el 15% dels aliments amb soja o panís ja estan contaminats. I fa poques setmanes, d’una forma antidemocràtica, i a pesar dels seus riscos, es va aprovar el cultiu d’una creïlla transgènica. Una creïlla destinada a la indústria, que si no fem alguna cosa acabarà en els nostres plats.
Els cultius transgènics es van introduir fa ja més de 12 anys amb la promesa d’acabar amb la fam i la pobresa, de produir aliments més sans, nutritius i barats, de solucionar els problemes dels i les agricultors i moltes altres promeses. No s’ha complit cap d’aquestes promeses, totes han resultat ser falses.
Així veiem com successius governs han autoritzat i continuen autoritzant l’alliberament de sers vius estranys en els nostres camps i en els nostres plats a pesar que:
  • S’han demostrat danys per a la salut de transgènics autoritzats per a alimentació humana.
  • Multipliquen l’ús de productes químics en el camp.
  • No han demostrat ser més productius.
  • Els seus negatius impactes sobre el medi ambient estan més que documentats.
  • No aporten cap millora en la qualitat dels aliments, només grans incerteses.
  • Provoquen un deteriorament i una pèrdua de la biodiversitat agrícola, afavorint la privatització i el control de les llavors per unes poques companyies i amenaçant la diversitat dels cultius, l’agricultura camperola i el futur de l’agricultura mundial.
  • La seua introducció no soluciona la fam ni la pobresa, sinó que agreuja els problemes existents, minant la sobirania alimentària dels països del Sud.
  • Posen l’alimentació mundial en mans d’unes poques multinacionals, les úniques beneficiades per aquests cultius.
En definitiva, els transgènics no són més que l’últim exponent d’un model d’agricultura, industrial i intensiva que produeix aliments de mala qualitat i dubtosa seguretat a costa de destrossar la sostenibilitat de l’agricultura local, el medi ambient i posar en risc la nostra salut i el futur de l’alimentació en tot el món.
En la nostra lluita contra els transgènics estem parlant d’agricultura, d’alimentació, però també d’un món rural viu, d’una vida digna de les gents del camp, de respecte al medi ambient, de qui controla l’alimentació mundial, de qui provoca i qui es beneficia de les crisis alimentàries. Avui mirem la situació de l’Estat espanyol, però ens solidaritzem també amb els altres pobles del món, l’agricultura i l’alimentació dels quals estan sent destrossades pels transgènics.
Ens hem reunit a Madrid gents vingudes de tots els punts de l’Estat per a tornar a expressar la nostra decepció, el nostre cansament i la nostra ràbia després d’anys de veure com els distints governs i administracions de l’Estat espanyol deixen que les multinacionals experimenten amb les persones i amb el medi ambient.
I en aquests mesos en què Espanya ocupa la presidència de torn de la Unió Europea, el Govern té més responsabilitat, si és possible encara, per a posar fre a aquest desgavell. Estem farts de viure en l’únic país europeu que cultiva transgènics a gran escala.
Per tot això volem dir prou!. Volem una alimentació i una agricultura 100% lliures de transgènics. Durant anys ens hem mobilitzat, i durant aquest mes d’abril hem fet i farem centenars d’actes i activitats per demanar de forma contundent als Governs estatal i autonòmics que canvien d’actitud.
No pararem. Continuarem lluitant fins que aconseguim que el Govern faça una aposta real per un model d’agricultura sostenible, que genere ocupació en el medi rural, produïsca aliments sans i de qualitat, i garantisca la nostra sobirania alimentària i la de totes les persones del planeta.
I el primer pas, fonamental, la nostra exigència irrenunciable al Ministeri de Medi Ambient, Medi Rural i Marí, a la Ministra Espinosa, i al Govern del PSOE, és la prohibició immediata del cultiu de panís transgènic a l’Estat espanyol, i també de qualsevol altre experiment a camp obert amb organismes modificats genèticament.
Per una alimentació i una agricultura 100% lliures de transgènics!

Pujada atlètica en Defensa de La Font Roja

Pujada atlètica en Defensa de La Font Roja

Hotel Fora del Parc Natural!

El Diumenge 31 de gener el Rentonar va voler estar present en la carrera reivindicativa en Defensa del Parc Natural de la Font Roja, convocada per per a l’Assemblea de la campanya “La Font Roja també és nostra. Hotel fora del Parc Natural a fi de denunciar davant de l’opinió pública el projecte de construcció d’un hotel en el cor d’aquest Parc, projecte que manté el Partit Popular d’Alcoi, actualment en el govern municipal, ara amb el suport econòmic, polític i mediàtic de la Diputació d’Alacant.

Un autèntic despropòsit, en un dels parcs més emblemàtics de la província, que compta amb l’oposició de milers de ciutadans d’Alcoi, de la seua comarca i de comarques veïnes.

Així es va demostrar en aquesta carrera reivindicativa en què van participar més de 50 corredors, que representaven, cada un d’ells, a associacions d’Alcoi i pobles limítrofs, associacions de persones que gaudim de la Font Roja, com un lloc especial, un santuari natural.

Diuen que rectificar és de savis, tant de bo els nostres responsables polítics tingueren una onada de saviesa i de respecte a l’opinió de la ciutadania.

Agrair a Vicent, el nostre representant en la carrera, la seua bona forma física i la seua disposició per aquest acte esportiu.

Pujada atlètica en Defensa de La Font Roja

Si vols saber més: La Font Roja també és nostra.  Video de la cursa.

SOS Font Roja: ciberacció i nous materials

CIBERACTUA!

La campanya en defensa de la Font Roja continua endavant, amb noves activitats i nous materials.

Una de les novetats és que hem llançat una ciberacció per fer possible que totes les persones que penseu que és una barbaritat construir un hotel en el cor de la Font Roja pugueu enviar un missatge per correu electrònic al conseller de Medi Ambient i a la directora general de Conservació del Medi Natural.
També hem editat postals amb la mateixa finalitat i un nou fullet informatiu (en valencià i en castellà); si voleu que us en fem arribar exemplars d’aquests materials, només heu de demanar-ho enviant-nos un missatge.

Per finançar la campanya hem fet unes samarretes amb el nou disseny.

El passat cap de setmana ja vam començar a distribuir amb molt d’èxit tot aquest material en la Fira de Tots Sants de Cocentaina. Pròximament tenim previst instal·lar més paradetes informatives en diferents punts d’Alcoi.

Participa en la campanya!

Fullet informatiu de la campanya

El Consell de Seguritat Nuclear autoritza la continuïtat de Garoña

Amics de la Terra, WWF, Greenpeace, Ecologistes en Acció i SEO/BirdLife han reclamat al Govern, durant la celebració del Dia Mundial del Medi Ambient (5 de juny), que es treballe per a aconseguir en les pròximes dècades un model energètic sostenible basat al 100% en les energies renovables, per a això demanen com a primer pas el tancament immediat de la central nuclear de Garoña (Burgos).
En els pròxims dies, el president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, ha de decidir si complix la seua paraula de tancar Garoña, una central nuclear obsoleta i perillosa, totalment amortitzada i perfectament prescindible, en coherència amb el seu compromís i el del PSOE, i com li demana la majoria de la ciutadania, o si, al contrari, doblegant-se a les pressions del lobby nuclear i del sector més reaccionari de l’empresariat, decidix concedir a aquesta central, la vida útil de la qual ja està esgotada, un temps extra de funcionament.

Demana-li al president del Govern que ordene sense més demora el tancament immediat i definitiu d’aquesta obsoleta i perillosa central nuclear. Ciberactúa.

Unix-te al registre jo sóc antinuclear

Muntanyes en Xarxa 2009 – Els Plans (1.330 m)

Dos amics dalt d’una serra.
La nova comunitat d’habitants de la Serra, atenta a les
explicacions de Javi sobre la protecció de les muntanyes.
Escoltant la problemàtica Radar NO
Al meu entendre, Red Montañas va tindre una molt bona idea de convocar aquesta trobada anual en les cims de les muntanyes perquè es demostra que hi ha un sentiment comú de protecció i de gaudi dels espais naturals.
Vos convide a que vegueu companys d’altres llocs en defensa del seu entorn. Salutacions a tots els amics de Red Montañas. ..(fotos)

Fotos de l’excursió als Plans. “Planeta Torruà